Det er brugerne selv, som bedst kan bedømme, hvordan it-løsninger som efteruddannelse.dk virker i praksis. Derfor spørger Styrelsen for It og Læring (STIL) brugerne for at sikre, at fornyelsen af efteruddannelse.dk gør portalen lettere at bruge i praksis. Fem mindre virksomheder, som er brugere af efteruddannelse.dk, har deltaget i en brugertest, hvor de har givet input til funktionalitet og design i den nye version af portalen. Når den første version er klar, skal den testes af fem andre brugere. Mindst tre gange i løbet af udviklingsprocessen tester STIL den nye udgave af portalen af med brugerne, inden den bliver sluppet løs i offentligheden.
Billede fra brugertesten.
Testbrugerne er personer, der i deres arbejde bruger efteruddannelse.dk. Det kan for eksempel være til at tilmelde en medarbejder på et kursus eller til at søge VEU-godtgørelse til en medarbejder, der har været på kursus. Nogle af testpersonerne er selv virksomhedsejere, andre er kursusadministratorer fra mindre virksomheder. Lige nu arbejder STIL, som er ansvarlig for efteruddannelse.dk, videre med de mange gode input fra den første test.
Tænke højt”-test til konkrete opgaver
I forbindelse med fornyelsen af efteruddannelse.dk handlede den første af testene om en ny forside, en forenklet tilmeldingsside og ”virksomhedens side”, der skulle afprøves. ”Virksomhedens side” er den side, der giver virksomheden et samlet overblik over sine kursusaktiviteter.
Billede fra brugertesten.
Testen foregik ved, at testpersonerne enkeltvis fik stillet en række konkrete opgaver på efteruddannelse.dk. Det kunne være ”tilmeld en medarbejder til et truckkursus” eller ”søg godtgørelse”. Testpersonerne blev bedt om at ”tænke højt”, mens de løste opgaverne.
I et andet lokale fulgte både it-leverandøren og medarbejdere fra Styrelsen for It og Læring opmærksomt med mens brugerne løste opgaverne. De noterede brugernes signaler og handlinger, for eksempel om de søgte rådvildt rundt på siden, rynkede panden eller styrede målrettet til de rigtige knapper.
Næste test gennemføres i starten af november.
Brugeranalyse viste, at det er svært at finde rundt
Videreudviklingen af efteruddannelse.dk er et resultat af en omfattende brugeranalyse, som Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling har fået foretaget og vurderet i samarbejde med arbejdsmarkedets parter.
Analysen viste, at især selvstændige virksomhedsejere af små virksomheder havde svært ved at finde rundt i portalen. Det fik dem tit til at opgive at søge VEU-godtgørelse, når en medarbejder var på kursus.
Videreudviklingen skal gøre det langt nemmere at tilmelde sig til et kursus og at søge VEU-godtgørelse. Ikke mindst skal det være enkelt og overskueligt for de virksomheder, der kun tilmelder en enkelt medarbejder.
Styrelsen for It og Læring forventer, at den nye version af efteruddannelse.dk lanceres i begyndelsen af 2016.